naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija iznosi prijedlog reformi vinskog sektora

Europska unija planira reformirati tržište vina kako bi vratila tržišne udjele izgubljene u korist vina 'novog svijeta'. U srijedu 4. srpnja povjerenica Europske komisije zadužena za poljoprivredu Mariann Fischer Boel predstavit će paket reformi kako bi se spasio posrnuli vinski sektor.  


Reformama vinskog tržišta Europska unija želi stati na kraj kroničnoj hiperprodukciji te istovremeno suočiti se s rastućom konkurencijom. Iako je Unija i dalje najveći proizvođač, izvoznik i potrošač vina u svijetu, EU se suočava sa sve većom konkurencijom vina 'novog svijeta' iz Amerike, Argentine, Australije, Čilea, Kine te Južnoafričke Republike.


Vina 'novog svijeta', zahvaljujući industrijaliziranim metodama proizvodnje i jakom marketingu, zauzimaju sve veći dio svjetskog tržišta, te ulaze u Europu već desetak godina. Isto tako konzumacija vina u Europi opada dok uvoz vina u EU raste znatno brže od izvoza. 


Ako se nastavi sadašnji trend, do kraja desetljeća 15 posto proizvedenog vina bit će višak što će biti ogroman trošak za budžet EU-a iz kojeg se već izdvaja oko pola milijarde eura godišnje kako bi se riješilo viškova za koje ne postoji tržište.


Ipak, Europska komisija morala je odustati od svojeg prvobitnog prijedloga o tome da se iskorijene stotine tisuća hektara nasada vinove loze loše kvalitete, nakon što se pokazalo da je taj prijedlog više od onoga što su neki proizvođači vina kao i neke vlade, mogli prihvatiti.U Europi, glavni proizvođači kao što su Francuska, Italija i Španjolska sve jače osjećaju pritisak budući da konzumacija pada na njihovim domaćim tržištima, a gube tržišni udio zbog ulaska vina iz 'novog svijeta' na njihova tradicionalna velika tržišta kao što su Velika Britanija i Njemačka. 


Europska komisija je inicijalno predložila masovno iskorjenjivanje vinove loze kako bi se iz utrke izbacili najmanje konkurentni proizvođači, ali je plan naišao na veliko protivljenje nekih zemalja članica, industrije i EU zakonodavaca.


Nakon dugih pregovora, povjerenica Fischer Boel je smanjila svoj prijedlog na pola odnosno na 200.000 hektara od prvog prijedloga koji je iznosio 400.000 hektara i predstavljao 12 posto površina pod vinovom lozom. Ona također predlaže 1,2 milijarde eura pomoći vinarima koji se slože da iskopaju lozu. 


Prijedlog reforme će također uključiti pojednostavljivanje oznaka na vinima, te pokretanje kampanje za promidžbu europskih vina u inozemstvu. Paket će se suočiti s raspravama prije nego išta od njega stupi na snagu, najranije krajem 2008.


  

Više o tome:

  • Europska komisija: Reform of the wine sector
  • EUobserver: EU wine sector set to see major shake-up