naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pokrenula javne konzultacije o novim mjerama protiv diskriminacije

Europska komisija pokrenula je u srijedu 4. srpnja on-line konzultacije o borbi protiv diskriminacije u zemljama članicama i na razini Europske unije.  Javne konzultacije pomoći će Komisiji u planiranju novih mjera za borbu protiv diskriminacije temeljene na spolu, vjeri, uvjerenjima, hendikepiranosti, dobi ili seksualnoj orijentaciji. 


Komisija je ove konzultacije pokrenula unutar akcija Europske godine jednakih mogućnosti za sve kojim se želi podići svijest građana o njihovim pravima na jednaki tretman i promovirati široku raspravu o dobrobitima različitosti za društvo.  


Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna pitanja Vladimir Špidla rekao je kako EU želi znati koje je stajalište velikog broja ljudi o načinima učinkovite borbe protiv diskriminacije. 


Studija o nacionalnim anti-diskriminacijskim zakonima koju je Komisija izradila tijekom 2006. godine pokazala je kako sve zemlje članice imaju visoke pravne norme, više i od razine predviđene europskom pravnom stečevinom – Direktive o rasnoj jednakosti i Direktive o jednakosti pri zapošljavanju.  


Međutim, studija je ustanovila kako postoji veći nivo zaštite protiv diskriminacije na temelju religije i spola, dok su diskriminacija na temelju spolne orijentacije, hendikepiranosti ili dobi manje zastupljeni izvan područja zapošljavanja.


Ispitivanje Eurobarometra iz siječnja 2007. pokazalo je da 64 posto Europljana smatra da je diskriminacija raširena u njihovoj zemlji, dok ih 51 posto smatra da se ne čini dovoljno napora u borbi protiv tog problema. 


Konzultacije otvorene od 4. srpnja do 15. listopada pomoći će Komisiji da pripremi nove mjere kojima bi željela proširiti svoju borbu protiv diskriminacije i izvan tržišta rada, bilo da se ona temelji na spolu, vjeri, uvjerenjima, hendikepiranosti, dobi ili seksualnoj orijentaciji. 


Rezultate konzultacije Komisija će unijeti u svoje nove mjere koje ima namjeru objaviti 2008. godine.


 


Više o tome:


Europska komisija: Commission launches public consultation on new anti-discrimination measures