naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Završen twinning projekt stručnog usavršavanja državnih odvjetnika

Kroz Twinning projekt Europske unije CARDS 2003., vrijedan milijun eura, svi hrvatski državni odvjetnici prošli su stručno usavršavanje koje bi ih, kako je na završnoj konferenciji Projekta u četvrtak 5. srpnja u Zagrebu izjavio šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert, trebalo pripremiti za nove izazove s kojima će se suočiti ulaskom Hrvatske u EU.  


Stručno usavršavanje 627 hrvatskih državnih odvjetnika provedeno je u suradnji s francuskim i španjolskim kolegama, te stručnjacima pravnih fakulteta u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Skupina od 44 državna odvjetnika prošla je obuku o suvremenim metodama poučavanja, pa će ubuduće oni voditi stručna usavršavanja domaćih tužitelja.


Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ministrica pravosuđa Ana Lovrin ustvrdili su da je Projekt značajan za razvoj i učinkovitost pravosuđa.  


Ministrica je ustvrdila kako je nužno stalno usavršavanje državnih odvjetnika te najavila da će se njihova prava i obveze uskoro detaljno propisati. 


Degert je podsjetio da je sređivanje stanja u pravosuđu ključno u pristupu EU te da ono mora biti učinkovito ali i profesionalno. 


U okviru Projekta nastavljen je razvoj Pravosudne akademije, jedine državne institucije zadužene za stručno usavršavanje sudaca i državnih odvjetnika, a uz financijsku i tehničku potporu Projekta regionalni centri u Osijeku i Splitu opremljeni su knjižnicom, računalima, namještajem, a zajedno s Državnim odvjetništvom RH u Zagrebu, i opremom za video-konferencije. 


Twinning projekt CARDS 2003. proveo je konzorcij konzultanata francuske Državne škole za suce i državne odvjetnike (E.N.M.) i španjolskog Centra za usavršavanje u pravosuđu (C.E.J.).


Hina