naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuski plan uravnoteženja proračuna zabrinuo ministre financija euro zone

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy mogao bi uzrokovati podjele između ministara financija zemalja članica euro zone na sastanku u ponedjeljak 9. srpnja. Sarkozy bi na redovnom mjesečnom sastanku ministara trebao objaviti kako će Francuska rok za stavljanje proračuna u ravnotežu odgoditi do 2012. godine.  

Sarkozyjeva najava da će Pariz odgoditi svoju obavezu smanjenja proračunskog deficita za dvije godine izazvala je zabrinutost drugih zemalja članica koje su uvele jedinstvenu europsku valutu da će ovaj francuski potez oslabiti pravila euro zone, poznatija kako Pakt o stabilnosti i rastu. 

Ministri financija euro zone usuglasili su još u travnju uravnoteženje javnih financija do 2010. godine, a ovu obvezu preuzela je i bivša francuska vlada. Međutim, novi francuski premijer Francois Fillon rekao je prošlog tjedna da njegova zemlja ima namjeru taj rok odgoditi na 2012. Također je za tu godinu odgodio cilj o vraćanju javnog duga ispod 60 posto BDP-a. Fillonovi savjetnici kazali su da je vlada iznijela prognozu o deficitu od 2,5 posto BDP-a za 2008., kao i 2007., dok se prošla vlada bila angažirala da ga smanji na 1,8 posto. 


Kako bi održala predizborna Sarkozyjeva obećanja, vlada daje prioritet ekonomskom programu utemeljenom na snižavanju poreza i smanjivanju doprinosa što će koštati, prema njoj, čak i do 13 milijardi eura godišnje od 2009.


Sarkozy će na sastanku pokušati uvjeriti svoje partnere da daju veću političku težinu Eurogroupi, kako bi ona bila na neki način protuteža Europskoj središnjoj banci. Sarkozy je snažno kritizirao Europsku središnju banku tijekom svoje predizborne kampanje, zamjerajući joj da se samo bori protiv inflacije zbog čega trpi kupovna moć i industrijska konkurentnost u Europi, koje po njemu koči previše snažan euro. 


Na toj temi Sarkozy će se vjerojatno sukobiti s Njemačkom, kojoj je vrlo važna neovisnost ECB-a, tim više što njezin izvoz ne trpi zbog rekordnih razina eura.


  


Više o tome:

  • EUobserver: Sarkozy set to cause division among EU finance ministers
  • EurActiv: EU prepares for 'ideological' Ecofin meeting