naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Istraživanje Komisije: Europljani podupiru Milenijske razvojne ciljeve

Istraživanje Europske komisije objavljeno 6. srpnja pokazuje kako većina Europljana podupire prioritete Europske unije u  razvoju suradnje u sklopu ostvarivanja Milenijskih ciljeva Ujedinjenih naroda.  


Većina Europljana, njih 66 posto, podupire kao glavni prioritet smanjivanje siromaštva i gladi u zemljama u razvoju, dok je drugi prioritet zaustavljanje širenja AIDS-a (46 posto), dok 64 posto Europljana smatra da je sub-saharska Afrika područje koje treba najviše pomoći za razvoj. 


Istraživanje pokazuje da su Europljani dobro upoznati s prioritetima razvojne pomoći. Ujedinjeni narodi usvojili su Milenijske razvojne ciljeve 2000. godine, a 'reduciranje ekstremnog siromaštva i gladi' istaknuti su kao prioritet. Milenijski ciljevi pozivaju vlade da za polovicu smanje ekstremno siromaštvo, zaustave širenje AIDS-a, osiguraju opće osnovno obrazovanje za sve te omoguće najsiromašnijima pristup čistoj vodi do 2015. godine. 


Anketa provedena na 27 tisuća ispitanika pokazala je kako je glavna motivacija bogatima da daju pomoć za siromašne zemlje povezana je s pragmatizmom;  dvadeset i osam posto europskih građana smatra da je globalna stabilnost glavna motivacija da daju pomoć za razvoj, a daljnjih 28 posto navelo je vlastite interese u smislu ekonomske koristi od jačanja trgovine između donatora i zemalja primateljica. 


Anketa provedena u veljači i ožujku pokazala je da je 18 posto ispitanih čulo za tzv. Milenijske ciljeve UN-a, koje su na summitu 2000. dogovorile zemlje EU i druge članice Svjetske organizacije, a samo 4 posto anketiranih znalo je za njihov sadržaj. 


Europska unija najveći je donator u svijetu, a Unija je službeno tijekom 2006. godine za pomoć zemljama u razvoju izdvojila 48 milijardi eura, što iznosi 0,42 posto bruto nacionalnog prihoda. Prema planu Europskog vijeća iz 2005. godine, ova pomoć povećavat će se za 20 milijardi eura godišnje do 2010. godine. 


 


Više o tome:


Europska komisija: 07/07/07: Europeans support the Millennium Development Goals