naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU bi mogao ohrabriti kreditore da podupru gradnju transsaharskog plinovoda

Povjerenik Europske komisije za energetiku Andris Piebalgs izjavio je u ponedjeljak 9. srpnja da bi mogao potaknuti kreditore da pomognu financirati gradnju transsaharskog plinovoda koji bi se protezao od Alžira do Nigerije. 


Alžirske i nigerijske državne plinske kompanije žele izgraditi plinovod vrijedan 10 milijardi dolara (7,36 milijardi eura) koji bi najranije od 2015. omogućio isporuku dodatnih 30 do 50 milijardi prostornih metara plina bogatim europskim klijentima, uglavnom u Španjolskoj i Italiji.


Na konferenciji o transsaharskom plinovodu u Bruxellesu Piebalgs je naglasio da je EU zadovoljan što se rade planovi za taj projekt jer priželjkuje širi raspon dobavljača i ruta opskrbe ali nije bio jasan kada je u pitanju mogućnost sudjelovanja u njegovu financiranju.  


Sredstva bi se mogla namaknuti iz fonda EU za razvoj ali bi ih mogao osigurati i privatni sektor, kazao je povjerenik EU.


Alžirski ministar energetike Hakib Khelil istaknuo je pak da ga ne brine pitanje financiranja plinovoda jer se u početnoj fazi usredotočuje na osnivanje kompanije koja će ga izgraditi i pronalaženja kupaca za plin. 'Prerano je da bi se govorilo o načinu financiranja. Banke će nas prvo pitati imamo li ga čime napuniti', kazao je alžirski ministar.(Hina)


  


Više o tome:

Europska komisija: Trans-Sahara Gas Pipeline conference: future possibilities for diversification of EU energy supply