naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila izvješće o borbi protiv prijevara pri korištenju fondova EU-a

Europska komisija objavila je u ponedjeljak 9. srpnja godišnje izvješće o financijskim interesima Europske unije i borbi protiv prijevara. Ovo je područje u kojem odgovornost dijele Europska komisija i države članice.


Izvješće sadrži statističke podatke koje su države članice prikupile za Komisiju, a pokazuje kako je tijekom prošle godine zabilježeno 12 tisuća nepravilnosti. Broj nepravilnosti povećao se u korištenju sredstava iz fondova za poljoprivredu, koheziju i pretpristupnu pomoć, a smanjio u korištenju vlastitih sredstava Unije i strukturnih fondova.


Povjerenik Europske komisije za administrativne poslove, reviziju i borbu protiv prijevara Siim Kallas pozvao je zemlje članice da Komisiji pravodobno dostavljaju precizne i potpune informacije u slučajevima kada sumnjaju na prijevaru.


Na području korištenja vlastitih sredstava Unije zabilježen je pad prijevara i nepravilnosti od 12 posto, ali je iznos nepravilno korištenih sredstava porastao za 7 posto, sa 328 na 353 milijuna eura. Slična situacija zabilježena je kod strukturnih mjera – nepravilnosti su pale za 10 posto, ali je njihov financijski učinak povećan za 17 posto. Najviše nepravilnosti, 75 posto, zabilježeno je pri korištenju sredstava iz Europskog regionalnog razvojnog fonda i Europskog socijalnog fonda.


Kod izdvajanja u poljoprivredi, došlo je do povećanja zabilježenih nepravilnosti za 3 posto, ali su zato financijska sredstva smanjena za 15 posto. Broj nepravilnosti u korištenju fondova pretpristupne pomoći povećao se za 13.6 posto, ali je ali se njihov financijski učinak smanjio za čak 26 posto, sa 16.7 na 12.3 milijuna eura. 


Prema propisima Europske unije, zemlje članice su dužne obavijestiti Komisiju u slučajevima kada postoji sumnja u prijevaru ili slične nepravilnosti u korištenju novca iz fondova EU-a. Prema Komisiji, učestala je pojava da zemlje članice to ili ne shvaćaju ozbiljno ili se ne žure prijaviti slučaj. 


Europski Ured za borbu protiv prijevara OLAF prošle je godine najviše novih slučajeva istraživao u Italiji, Belgiji i Rumunjskoj. U Italiji je istraživan 71 slučaj korupcije i zloupotrebe europskog novca, a u Belgiji i Rumunjskoj po 70 slučajeva u svakoj. 


 


Više o tome:


  • Europska komisija: Protection of the EU's financial interests : stepping up cooperation with the Member States
  • EUobserver: Brussels calls on member states to step up fight against fraud