naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Inicijativa Komisije za bolju zaštitu od sunca

Europska komisija uvodi nove propise za označavanje krema za sunce, ističući kako neke od oznaka mogu potrošače dovesti u zabludu. Kreme za sunčanje štite od UV zračenja, nastanka i opeklina i razvoja raka kože, a Komisija ovom inicijativom za jasnije označavanje želi potaknuti bolje informiranje europskih građana. 


Novi propisi o označavanju zaštitnih krema za sunce počinju se od ponedjeljka 9. srpnja postupno uvoditi, a ona između ostaloga zabranjuju oznake poput 'totalna zaštita od sunca'. Prema novim pravilima uvest će se oznake 'slaba', 'srednja', 'visoka' i 'vrlo visoka' zaštita od sunca uz dosadašnje brojčane faktore. 


Kreme za sunčanje koje nude 'srednju' zaštitu imat će faktor zaštite od sunca između 15 i 25. Međutim, faktor zaštite od sunca koji pokazuje koliko vremena se može provesti na suncu bez štetnih posljedica štiti samo od UVB, ali ne i opasnijeg UVA zračenja, pa će nove oznake morati sadržavati i novi UVA logo. 


Pored toga, Komisija preporučuje da se istodobno koriste kreme za zaštitu od UVB i UVA zračenja, budući da nema jedinstvenog sredstva koje štiti od oba zračenja. UVB zrake, od čega štititi većina krema, oštećuju samo epidermu, dok UVA zrake potiču starenje kože i mogu utjecati na imunološki sustav, čak i nastanak raka kože. 


Uvođenje će se provoditi u fazama, budući da su kozmetičke kompanije već stavile svoje oznake na kreme za sunčanje koje će se koristiti ovog ljeta.  


Povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva naglasila je kako se potrošači moraju moći osloniti na jasne i precizne informacije na proizvodima za zaštitu od sunca tako da mogu izabrati što žele. Povjerenik EK-a za zdravstvo Markos Kyprianou dodao je kako su potrebne i druge mjere opreza, poput izbjegavanja dugotrajnog boravka na suncu, boravka u sjeni za vrijeme najjačeg sunca, nošenja zaštitne odjeće poput šešira i sunčanih naočala. 


Komisija će također s partnerima iz zemalja članica EU-a provoditi kampanju putem medija i kroz suradnju s turističkim organizacijama kojom želi europske građane upozoriti na opasnosti od pretjeranog izlaganja suncu. 


 


Više o tome:

  • Europska komisija: Better protection from sun after European Commission action
  • Europska komisija: Sunscreen products: What matters?
  • EUobserver: EU to change misleading sunscreen labelling