naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sarkozy iznio plan proračunske reforme ministrima financija euro zone

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u ponedjeljak 9. srpnja je na sastanku ministara financija euro zone predstavio svoj kontroverzni plan proračunske reforme koji bi mogao dovesti do dvogodišnje odgode dogovorenog uravnoteženja proračuna te zemlje, a ministre je pokušao udobrovoljiti obećanjem da će njegove radikalne reforme rezultirati snažnim rastom drugog po veličini gospodarstva toga bloka. 


Francuski je čelnik kazao kako snažno podržava pakt o stabilnosti i rastu kojim je utvrđena proračunska politika zemalja euro zone, ali je priznao da bi zbog njegovih planova moglo doći do dvogodišnje odgode realizacije dogovorenog uravnoteženja francuskog proračunskog manjka. 'Dobra je vijest da Francuska provodi reformu i to odmah', kazao je Sarkozy. 


Predsjednik skupine ministara financija euro zone, luksemburški ministar financija Jean-Claude Juncker izjavio je kako podržava francuska nastojanja usmjerena na provedbu snažnih reformi. 'Drago nam je da Francuska ulazi u razdoblje dubinskih reformi. To je dobra vijest za Europu. Francuska nikada više neće biti doživljavana kao zemlja koja stagnira', kazao je Juncker na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa Sarkozyijem. 


Iako je svih 13 zemalja članica euro zone u travnju pristalo na rok do 2010. za uravnoteženje  svojih proračuna, čim je u svibnju došao na vlast Sarkozy je naglasio kako će Francuska taj rok možda morati pomaknuti do 2012. kako bi mogla provesti snažne reforme usmjerene na poticanje gospodarskog rasta. 


Europski povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Joaquin Almunia istakao je kako je osim ostvarivanja snažnog rasta neophodno zadržati čvrstu fiskalnu disciplinu. 'Izrazito je važno - od ključne je važnosti - da Francuska ostvaruje snažan gospodarski rast, ali je također jako važno da zadrži čvrstu proračunsku disciplinu', istakao je Almunia.


Francuski čelnik, koji se odlučio na neuobičajen potez samoinicijativnog dolaska na sastanak ministara financija eurogrupe, ustrajao je na tome da će dati sve od sebe kako bi se francuski proračun doveo u ravnotežu do 2010., kako je ranije dogovoreno. No, upozorio je kako će, ne ostvari li se ciljani rast, nastojanja vezana uz uravnoteženje proračuna morati biti odgođena do 2012. 


Francuski će proračunski manjak u 2008. biti ispod razine od 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kazao je Sarkozy, ali je priznao kako nije siguran da će ga biti moguće srezati do prethodno obećanih 1,8 posto BDP-a.(Hina)


  


Više o tome:

EUobserver: Sarkozy ruffles eurozone feathers