naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Cipar i Malta dobili zeleno svjetlo za usvajanje eura

Cipar i Malta u utorak 10. srpnja su od ministara financija Europske unije dobili zeleno svjetlo za prelazak na jedinstvenu europsku valutu euro. 


Ministri su se na sastanku u Bruxellesu složili da ta dva mediteranska otoka usvoje euro kako je planirano 1. siječnja 2008., te prošire zonu jedinstvene europske valute na ukupno 15 članica. 


'Želim čestitati tim dvjema zemljama na ovom postignuću, koje je rezultat odgovarajućih politika  koje provode proteklih nekoliko godina', kazao je portugalski ministar financija Fernando Teixeira dos Santos. 


'Očekujem da će usvajanje eura tim dvjema zemljama dati poticaja da nastave provoditi takve politike, da zadrže zdravo stanje svojih gospodarstava, te da nastave unaprjeđivati njihovu konkurentnost', kazao je. 


Ministri su također utvrdili konačne tečajeve za konverziju valuta tih dviju zemalja, prema kojima će jedan euro vrijediti 0,585274 ciparske funte te 0,4293 malteške lire. 


Europska komisija u svibnju je priopćila kako te dvije zemlje ispunjavaju sve stroge makroekonomske kriterije potrebne za ulazak u članstvo euro zone. 


U siječnju ove godine trinaesta je članica euro zone postala Slovenija, kao prva od 10 uglavnom bivših komunističkih zemalja srednje i istočne Europe koje su se Uniji priključile u svibnju 2004. 


Nakon Cipra i Malte, sljedeća na redu za prelazak na euro je Slovačka, i to 2009. Baltički trio Estonija, Latvija i Litva također su se redom nadale brzom priključenju euro zoni, no svoje su ambicije morale svesti na nešto manju mjeru zbog previsoke inflacije u njihovim snažno-rastućim gospodarstvima.(Hina) 


 

Više o tome: