naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila Bijelu knjigu o sportu

Europska komisija usvojila je u srijedu 11. srpnja Bijelu knjigu o sportu. Ovaj prvi sveobuhvatni dokument Europske komisije o sportu trebao bi definirati ulogu sporta u Europskoj uniji, priznajući njegovu važnost za društveni i gospodarski razvoj.  


Bijela knjiga rezultat je širokih konzultacija koje je Europska komisija tijekom protekle dvije godine provela sa sportskim organizacijama, poput olimpijskih odbora i sportskih federacija te drugih zainteresiranih strana iz zemlja članica EU-a.


Povjerenik Europske komisije zadužen za obrazovanje, usavršavanje, mlade i sport Jan Figel izjavio je kako je Bijela knjiga doprinos Europske komisije u raspravi o važnosti sporta u svakodnevnom životu europskih građana.


Figel je naglasio da bi u novom europskom ugovoru trebala biti uključena odredba o sportu. U novom ugovoru sport bi trebao dobiti pravo na izuzeća od nekih pravila EU-a, kojima se regulira tržišna konkurentnost i sloboda kretanja radne snage. U dokumentu EK-a kaže se da sportske organizacije trebaju imati autonomiju i priznaje specifična uloga sporta, ali unutar okvira europskih zakona o tržišnom natjecanju.  


Komisija u dokumentu ne predlaže zakonsko reguliranje nekih osjetljivih pitanja, poput pitanja uloge menadžera igrača. U Bijeloj knjizi se kaže da su pojedini menadžeri upleteni u korupciju i izrabljivanje maloljetnih igrača, ali se ne predlaže zakonsko reguliranje toga pitanja. 


Bijela knjiga također predlaže provedbu akcijskog plana nazvanog po Pierru de Coubertinu, u kojem se ističe društveni i gospodarski aspekti sporta poput javnog zdravstva, obrazovanja, socijalne inkluzije i financiranja sporta.


Bijelu knjigu o sportu Komisija će proslijediti Europskom parlamentu, Vijeću, Gospodarskom i socijalnom odboru te Odboru regija, a o zaključcima će raspravljati ministri sporta zemalja članica. Isto tako, Komisija će u listopadu organizirati konferenciju na kojoj će zainteresirani sudionici moći diskutirati o ovom Komisijinom prijedlogu.


 


Više o tome:

  • Europska komisija: Commission adopts White Paper on Sport
  • EUobserver: Brussels' first-ever move into sport area set to spark controversy