naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nova generacija programa Erasmus Mundus

Europska komisija usvojila je 12. srpnja prijedlog o pokretanju nove generacije programa Erasmus Mundus. Riječ je o programu suradnje na polju visokog obrazovanja za razdoblje od 2009. do 2013. godine.

Cilj je programa postati europskim referentnim programom za suradnju s trećim zemljama na polju visokog obrazovanja, a za ostvarivanje te ideje bit će na raspolaganju preko 950 milijuna eura.

U kontekstu globalizacije visokog obrazovanja Erasmus Mundus važan je doprinos modernizaciji europskih sveučilišta pa tako nova generacija programa uključuje atraktivnije stipendije, širenje programa na razinu doktorata te promociju partnerstva s ciljanim europskim regijama kao temelj za strukturiranu suradnju. Transfer znanja, razmjena i mobilnost na svim razinama visokog obrazovanja te jačanje atraktivnosti Europe kao obrazovne destinacije važni su ciljevi programa.

Erasmus Mundus pokrenut je 2004. godine kao način promidžbe europskog visokog obrazovanja. U prve tri akademske godine (2004.-2006) 2.325 studenata iz 100 zemalja i 323 sveučilišta u i izvan Europe uspješno je sudjelovalo u programu, a još 1.826 stići će u rujnu kako bi ove godine započeli studij u Europi, stoji u priopćenju Europske komisije. (Hina)

 

Više o tome:

  •  Europska komisija: Erasmus Mundus II — the reference for international cooperation in higher education