naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sarkozy pozvao na stvaranje zajedničke obrambene politike EU-a

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je na stvaranje zajedničke europske obrambene politike tijekom održavanja vojne parade u Parizu kojom se obilježava Dan Bastille. Sarkozy je u subotu 14. srpnja predvodio paradu europskih vojnih snaga na Champs Elyseesu. 

Ovo je prvi put da su vojne jedinice iz drugih zemalja članica EU-a, uključujući i 30 vojnika njemačkog Bundeswehra, pozvane na ovu tradicionalnu paradu, zajedno sa stjegonošama iz svih zemalja Unije. Ovim praznikom obilježava se zauzimanje Bastille 14. srpnja 1789. tijekom Francuske revolucije. 

Francuskom predsjedniku u publici na Champs Elyseesu pridružili su se i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, visoki predstavnik za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost EU-a Javier Solana te portugalski premijer José Socrates čija zemlja trenutno drži rotirajuće predsjedništvo EU-a. 

Novi francuski predsjednik odstupio je tijekom proslave od nekih tradicija povezanih za ovaj dan – odbio je uobičajeni TV intervju a nije odobrio ni masovna pomilovanja  koje se daju za ovaj praznik. Međutim u govoru europskim ministrima obrane i francuski časnicima Sarkozy je pozvao svoje europske kolege na stvaranje zajedničke europske obrambene politike. Sarkozy je naglasio kako želi da Europska unije bude u stanju sama štititi svoju sigurnost.

 

Više o tome:

  • EUobserver: Sarkozy brings in EU troops to celebrate Bastille day
  • EurActiv: French Bastille Day celebrations get EU revamp