naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Amnesty International osudio prodaju europskog oružja Myanmaru

Prema ocjeni nevladinih organizacija Amnesty International i Safeworld, Europska unija mogla bi prekršiti embargo na izvoz oružja u Myanmar planiranom prodajom indijskih ratnih helikoptera režimu u Rangoonu.  

Prema izvješću objavljenom u ponedjeljak 16. srpnja, Indijska borbena letjelica Advanced Light Helicopter (ALH) razvijena je u suradnji s Eurocopter Deutschland iz Njemačke, a većinu drugih dijelova helikoptera proizvode kompanije iz još pet zemalja članica EU-a – Belgije, Francuske, Italije, Švedske i Velike Britanije. 

Myanmar, poznat i kao Burma, pod vlašću je vojne hunte pod čijom vladavinom su, prema podacima Ujedinjenih naroda, zabilježene brojna i sistematična kršenja ljudskih prava, koja uključuju masovan pogubljenja, torturu i novačenje djece u vojsku. Europska unija je embargo uvela 1988. godine, a njime se zabranjuje snabdijevanje vojnom opremom, posredno ili neposredno, burmanskog režima.  

EU uz Ameriku trenutno drži embargo na izvoz oružja u Myanmar, Kinu, Sudan i Zimbabwe, međutim embargo Myanmaru nije uvela i Indija. U pismu portugalskom predsjedništvu EU-a Amnesty International je zatražio od EU-a sazivanje konzultacija s Indijom kako bi se zaustavio transfer oružja u Myanmar. I Safeworld, nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu, pozvao je zemlje članice na obustavljanje suradnje u proizvodnji vojne opreme  koju bi Indija mogla izvesti u Myanmar.

Amnesty International ističe kako bi Unija trebala posvetiti više pažnje prema krajnjim korisnicima oružja i vojne tehnike koje se proizvodi u zemljama članicama Eu-a kako same ne bi indirektno podupirale režime koje su osudile i u kojim su zabilježeni zločini protiv čovječnosti.  

 

Više o tome:

EUobserver: EU arms embargo under threat from Myanmar sale