naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Izvješće Komisije o pripremljenosti Cipra i Malte za uvođenje eura

Samo pet mjeseci prije uvođenja eura na Cipru i Malti, Europska komisija objavila je izvješće o stanju praktičnih priprema ova dva mediteranska otoka za preuzimanje zajedničke europske valute. Komisijino izvješće zaključuje kako je Cipar ostvario dobar napredak, ali s napomenom da treba ubrzati pripreme, dok se za Maltu samo kaže da je učinila dobar napredak. 


Povjerenik Europske komisije za ekonomska i monetarna pitanja Joaquín Almunia izjavio je kako je za uvođenje eura potrebno ispuniti uvjete fiksirane u Ugovoru te da praktične i pravodobne pripreme igraju važnu ulogu u zamjeni valuta. Almunia je dodao kako Cipar i Malta moraju dovršiti praktične pripreme kako bi uvođenje eura bilo uspješno kao što je to bio slučaj sa Slovenijom. 


Komisijino peto izvješće o stanju praktičnih priprema za uvođenje eura obrađuje najnovija događanja na Cipru i Malti, a uslijedilo je nakon prošlotjedne ocijene Vijeća kako ove dvije zemlje ispunjavaju uvjete za ulazak u euro zonu 2008. godine. U praktične pripreme, između ostaloga, spada pravodobno i korektno informiranje javnosti, mjere za suzbijanje mogućih zloupotreba kod određivanja cijena u eurima, zatim dostava novčanica i kovanica eura u banke itd.


Izvješće se također bavi Slovačkom koja će biti sljedeća članica euro zone, a koja je postavila ciljni datum 1. siječnja 2009. godine.  Komisija je njezin program prelaska na zajedničku valutu ocijenila prilično dovršenom, s tim da se neki elementi još moraju doraditi. 


Malta i Cipar dobili su od europskih institucija zeleno svjetlo da od 1. siječnja 2008. godine uvedu euro, što je obveza iz pristupnog sporazuma za sve nove članice Europske unije. Slovenija je prva od novih članica koja je uvela euro od 1. siječnja 2007. godine. Ulaskom Malte i Cipra euro zona će brojati 15 zemalja. 


 


Više o tome:


Europska komisija: Fifth Report on practical preparations for the euro: Countdown for Cyprus and Malta