naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Žene u EU zarađuju 15 posto manje od muškaraca

Žene u Europskoj uniji i dalje zarađuju u prosjeku 15 posto manje nego muškarci, a nema naznaka da bi se te razlike mogle u dogledno vrijeme smanjiti, kaže se u dokumentu Europske komisije, objavljenom u srijedu 18. srpnja. 


'Djevojke imaju bolje ocjene u školi, više ih u svijet rada ulazi s fakultetskom diplomom, ali razlika u plaćama od 15 posto i dalje opstaje. To je apsurdna situacija koja se mora promijeniti', izjavio je povjerenik za zapošljavanje, socijalnu politiku i jednakost šansi Vladimir Špidla, predstavljajući dokument Komisiji u kojem su  naznačene ideje za rješavanje toga pitanja.


'Problem razlike u plaćama složeno je pitanje s više uzroka. Ponekad je riječ o čistoj diskriminaciji, ali razlozi su često skriveni: žene obavljaju više poslova koji se ne plaćaju, poput kućanskih poslova ili njegovanja nemoćnih osoba; one češće rade skraćeno radno vrijeme i često su u sektorima u kojima većinom rade žene manje plaće. Sada moramo promijeniti brzinu. Jedino moguće rješenje jest da se mobiliziraju muškarci i žene, nevladine organizacije, socijalni partneri i vlade i da se taj problem počne tretirati na svim razinama', rekao je Špidla. 


Skoro 60 posto onih koji su diplomirali na sveučilištu su žene. 


Nejednakost u plaćama nadilazi čak i načelo da se za 'jednaki rad prima ista plaća'. Primjerice, poslovi koji traže slične kvalifikacije i iskustvo obično su manje plaćeni, ako ih većinom obavljaju žene. Tako, u pojedinim zemljama, dadilje zarađuju manje nego mehaničari, blagajnice u samoposluzi manje od skladištara, bolničarke manje od policajaca, navodi Komisija. Jedan od razloga za takvo stanje je i roditeljska uloga. 


'Roditeljstvo stalno ograničava stopu zaposlenosti žena više nego muškaraca. Rezultat toga je da žene imaju isprekidane i kraće karijere, sporije napreduju i manje zarađuju', navodi Komisija. 


Prije 17 godina, 1995. razlike u plaćama u EU-u bile su 17 posto. 'Nema nikakve naznake da se ta razlika znatnije smanjuje', kaže se u dokumentu Komisije. 


'To je neprihvatljivo rasipanje resursa za gospodarstvo i društvo, koje onemogućava da se produktivni potencijal žena u potpunosti ostvari', dodaje se. 


Najveće razlike u plaćama između muškaraca i žena su na Cipru i Estoniji - 25 posto, a slijedi ih Slovačka 24 posto. U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, razlika se od 1995 povećala za jedan posto i sada iznosi 22 posto. U Finskoj se razlika također povećala sa 17 na 20 posto. U Velikoj Britaniji došlo je do smanjenja s 26 na 20 posto, a najmanje razlika je na Malti - 4 posto. 


Među mjerama koje Komisija ističe da bi mogle pomoći u rješavanju toga pitanja jest prijedlog da se jednakost plaća postavi kao kriterije za dobivanje posla na javnim natječajima. Komisija također traži od zemalja članica da postave ciljeve i krajnje rokove za rješavanje toga problema.(Hina) 


 


Više o tome: 


  • Europska komisija: Commission acts to bridge gender pay gap
  • Europska komisija: Bridging the Gender Pay Gap