naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP želi ambicioznije smanjenje emisije CO2

Odbor za industriju Europskog parlamenta usvojio je prijedloge kojima bi se osjetno smanjila emisija ugljičnog dioksida iz automobila. 


No, odbor nije istodobno podupro i inicijative kojima bi se industriji odredio dulji rok - do 2015. - za ostvarivanje novih ciljeva. 


Time je to tijelo EP-a prvo među nadležnim institucijama komentiralo plan Europske komisije o prosječnom smanjenju emisije štetnih plinova iz automobila za 20 posto do 2012. 


Prije ljetne stanke članovi odbora zatražili su ambicioznije smanjenje emisije, za 25 posto. 


Autorica službenog priopćenja odbora, zastupnica njemačkih Zelenih Rebecca Harms izjavila je da je zadovoljna što su članovi 'poduprli planove o uvođenju obvezujućih ograničenja emisije ugljičnog dioksida iz putničkih automobila i odbacili prijedloge da se njihovo uvođenje odgodi do 2015.' 


Odbor ipak nije konkretno naveo ni 2012. ni bilo koju drugu godinu kao rok za stupanje na snagu ograničenja emisije na 120 grama po kilometru. 


'Tijekom glasanja odbor je zatražio da se budućim propisom na primjeren način nagradi najbolji rezultat u kategoriji učinkovitosti automobila i da se osiguraju poticaji za smanjenje emisije stakleničkih plinova kod svih vozila', dodala je Harms. 


Mišljenje o tom pitanju iznijet će i odbori EP-a za transport i unutarnje tržište. 


Hina