naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rezultati istraživanja EuroSIDA daju nadu oboljelima od HIV-a

Europska komisija financirala je istraživanje virusa HIV-a koje je pokazalo kako dugoročan tretman kombinacije antiretrovirusnog liječenja (cART) oboljelih od HIV-a uspješno obnavlja njihov imunitet. Ovi zaključci izvedeni su iz dugogodišnje europske skupne studije EuroSIDA. Istraživanje je provedeno u Royal Free Centre for HIV Medicine i Royal Free and University College London Medical Schools.

Pacijenti zaraženi virusom HIV-a boluju od teškog gubitka imunoloških stanica što uzrokuje gubitak normalne imunološke obrane u njihovim tijelima. Istraživanje EuroSIDA-e dokazalo je kako je određena skupina HIV pozitivnih pacijenata, a koja je bila podvrgnuta cART terapiji, imala povećan broj CD4 imunoloških stanica.

U istraživanju je sudjelovalo 1835 HIV pozitivnih pacijenata i svi su imali dobru reakciju na cART terapiju. Svi testirani pacijenati imali su u prosjeku 204 imunološke stanice više po mikrolitri krvi nego što su imali na početku istraživanja.

Važno je napomenuti kako HIV pozitivni pacijenti koji su započeli s cART terapijom sa niskim brojem CD4 imunoloških stanica (manje od 200 stanica po mikrolitri krvi) i nakon pet godina imaju značajan porast istih stanica. Kod onih pacijenata koji su se već prije podvrgnuli cART terapiji i imali su više od 500 stanica po mikrolitri krvi na početku tretmana, nije postignut značajan porast stanica.

Autori studije EuroSIDA su dr. Amanda Mocroft i prof. Jens D. Lundgren, a ovo istraživanje Europska komisija financira još od 1994. god.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: EU funded research results gives hope to HIV patients