naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Slovenija protiv primjenjivanja hrvatskog Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa na članice EU-a

Slovenski ministar vanjskih poslova izjavio je 23. srpnja u Bruxellesu kako će njegova zemlja ustrajati na tome da se hrvatski Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas ne primjenjuje na zemlje članice Europske unije.

Rupel je također izjavio kako misli da je u pogledu te zone potrebno postići poštovanje dogovora koji je postignut 2004. Tada je  dogovoreno između triju strana (Italije, Hrvatske i Slovenije) i Europske komisije da se Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas neće primjenjivati za članice Europske unije. Slovenija i Italija misle ustrajati pri tom dogovoru.


Isto tako Rupel naglašava kako bi dogovor o tom pitanju trebalo postići prije početka slovenskog predsjedanja Europskom unijom 1. siječnja 2008.


Na redovitom sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije, Rupel je o temi Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa razgovarao s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom te su obojica izrazili žaljenje što do sada nije došlo do dogovora na odgovarajućoj razini.  


Tako je Europska komisija prošli tjedan izjavila kako namjerava organizirati sastanak na višoj, političkoj razini između Italije, Hrvatske i Slovenije o pitanju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa.


'Vodili su se intenzivni razgovori na tehničkoj razini o tom pitanju i kao što je od početka bilo predviđeno, ti bi se razgovori trebali nastaviti na višoj razini. Komisija je pokušala dogovoriti takav sastanak prije ljetne stranke, ali zbog radnog rasporeda hrvatske strane to nije bilo moguće i pokušat ćemo dogovoriti takav sastanak nakon ljetne stanke', rekla je glasnogovornica Ollija Rehna Krisztina Nagy.


Nakon što je Hrvatska odlučila da se Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas počne primjenjivati i za članice Europske unije od 1. siječnja 2008. godine, Italija i Slovenija su se tome usprotivile tvrdeći da Zagreb time krši dogovor iz 2004. godine.


 


Hina