naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nova uredba o pravima osoba s posebnim potrebama u zračnom prometu

Pojedine odredbe uredbe o pravima osoba sa smanjenom pokretljivošću u zračnom prometu stupaju na snagu 26.srpnja, što bi trebalo predstavljati početak kraja diskriminacije tih osoba, priopćila je Europska komisija.


Od 26. srpnja, zračni prijevoznici i tour-operatori neće moći odbiti rezervaciju za osobe sa smanjenom pokretljivošću na temelju njihova tjelesnog nedostatka. Iznimke se mogu napraviti samo u slučajevima kada postoje opravdani sigurnosni razlozi.


'Postupno uvođenje tih pravila omogućit će okončanje diskriminacije tih putnika i osigurati im pomoć koja im je potrebna', izjavio je povjerenik Europske komisije za promet Jacques Barrrot.


Prema procjenama Europske komisije, oko 10 posto građana Europske unije ima problem smanjene pokretljivosti, uglavnom je riječ o osobama s posebnim potrebama i starijima te o osobama koje ne mogu dugo hodati.


Za godinu dana, od 26. srpnja 2008. stupa na snagu drugi set pravila koji će zrakoplovne tvrtke  obvezati da moraju osigurati besplatan prijevoz invalidskih kolica i pasa vodiča za slijepe putnike.

Zemlje članice Europske unije dužne su uspostaviti tijela koja će nadzirati provedbu te uredbe, usvojene 5. srpnja 2006. u Vijeću Europske unije i u Europskom parlamentu.


Europska komisija navodi kako većina zračnih tvrtki i zračnih luka već sada ulaže znatne napore da takvim osobama osiguraju potrebnu pomoć. Međutim, 'potpuna i besplatna' pomoć još nije dostupna svuda i kod svih zračnih prijevoznika. Ova će uredba uskladiti i ujednačiti pravila u zračnim lukama unutar Europske unije.


Više o tome:

  • Europska komisija: The EU ensures access to air transport for persons with reduced mobility
  • EUobserver: EU forbids airlines to discriminate against disabled and elderly