naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Građani zadovoljni kvalitetom života u europskim gradovima

Više od tri četvrtine građana zadovoljno je životom u europskim gradovima, pokazala je u 26.srpnja najnovija anketa Eurobarometera o kvaliteti života u europskim gradovima.

Za zadovoljstvo životom u gradu izjasnilo se više od tri četvrtine ispitanika, a većina njih optimistična je i u vezi s budućnošću gradova.

Iako su načelno zadovoljni kvalitetom usluga u sektoru obrazovanja, zdravstvene skrbi i kulture, građane brine dostupnost radnih mjesta, troškovi stanovanja i zagađenje.


Zadovoljstvo građana, ali i njihove bojazni kada je u pitanju život u gradu može poslužiti kao pokazatelj pri kreiranju buduće politike zaključila je povjerenica Europske unije za regionalnu politiku Danuta Huebner.


U 70 europskih gradova iz 27 članica EU te četiri turska i glavnom gradu Hrvatske ispitanici su odgovarali na 23 pitanja u 500 telefonskih intervjua. Teme su obuhvatile mogućnosti zapošljavanja, troškove stanovanja, integraciju stranaca, zagađenje zraka, javni prijevoz, zelene površine i parkove, sigurnost, kvalitetu usluga zdravstvene skrbi i odnos gradske uprave prema resursima.


U cijeloj Europskoj uniji građani su prilično zadovoljni i kulturnom i sportskom infrastrukturom, zelenim površinama te uslugama obrazovanja i zdravstvene skrbi.


Što se pak tiče bojazni, zagađenje zraka ocijenjeno je velikim problemom u 62 grada dok se  u samo 11 gradova većina ispitanika složila da je lako naći dobar stambeni smještaj uz razumnu cijenu.


Kada je u pitanju prilika za zapošljavanje, najbolje su ocijenjeni Prag, Kopenhagen i Dublin gdje se više od 70 posto ispitanika složilo da je lako naći posao. No, u tri od četiri grada većina ispitanika nije se složila s tvrdnjom da je lako naći posao. U Palermu, Napulju i Frankfurtu na Odri velika većina ispitanika izjavila je da je teško naći posao.


Zagrepčani su najzadovoljniji sigurnošću i zelenim površinama i parkovima, a najviše ih muči slaba mogućnost zapošljavanja, cijene stanovanja i zagađenje zraka.


 Više o tome: