naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Austrija podržava otvaranje tržišta rada za radnike iz Istočne Europe

Austrijski ministar gospodarstva Martin Bartenstein izjavio je u razgovoru za radijsku postaju Oe1 da bi Austrija nakon 2009. trebala postupno otvarati svoje tržište rada za radnike iz novih članica Europske unije, prateći tempo Njemačke.


Bartenstein smatra kako bi se na tom području trebalo ići korak po korak ta da se austrijsko tržište rada otvara po potrebi, primjerice za visoko kvalificiranu radnu snagu. 

Austrija bi trebala otvoriti svoje tržište rada za radnike iz novih članica Europske unije 2009. Kompanije traže da se to učini ranije dok sindikati i radnička komora traže pomicanje roka za 2011. upozoravajući na opasnosti od niskih plaća i porast nezaposlenosti.


Ista je situacija i u Njemačkoj, pri čemu bi vladajuće stranke trebale postići dogovor o tom pitanju u kolovozu.

Pozadinu rasprave u Njemačkoj i Austriji čini nedostatak visokokvalificirane radne snage u pojedinim sektorima, pri čemu zamjenik glavnog tajnika austrijskog Udruženja industrijalaca Peter Koren ističe da Beč ne smije predugo čekati jer će Austrija ostati bez najbolje radne snage.


Samo u Irskoj već je zaposleno 40 tisuća Slovaka, upozorava Koren.


Hina