naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Samo reforme pravosuđa i sigurnosti vode do ukidanja viza za balkanske zemlje

Zemlje zapadnog Balkana moraju nastaviti s provedbom reformi u područjima pravosuđa i sigurnosti ako žele ukidanje viza za ulazak u Europsku uniju, izjavila je 28. srpnja austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.


'Ukidanje vize se ne može dogoditi bez odgovarajućih mjera druge strane', rekla je Plassnik tijekom sastanka sa čelnicima balkanskih država u Salzburgu. Također je izjavila kako se reforme ne bi trebale provoditi samo zato da bi se udovoljilo Europskoj uniji.


Plassnik je unatoč svemu izrazila i zadovoljstvo suradnjom balkanskih zemalja i Europske unije posljednjih godina, što je dovelo do ublažavanja viznog režima s četiri balkanske zemlje.


Naime, Europska unija je u travnju potpisala sporazum s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Crnom Gorom kojim je snižena cijena tzv. schengenskih viza. Poduzetnicima, studentima i novinarima ublažena je i procedura dobivanja viza. Takav je dogovor postignut nakon što su navedene zemlje prihvatile primiti svoje ilegalne imigrante iz Europe. Sa Srbijom je ostao na snazi stari vizni režim.


Hina