naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija protiv gradnje poljske autoceste kroz prirodni rezervat

Europska komisija je 30. srpnja zatražila sudsku zabranu planiranog nastavka gradnje poljske autoceste kroz zaštićeno prirodno područje te zemlje.

Od Europskog suda pravde zatraženo je da se Poljskoj naredi obustava pripremih radova za gradnju kroz zaštićenu dolinu Rospuda na sjeveroistoku te zemlje, poznatu po tresetištima te rijetkim biljkama i životinjama.


Planirana cesta bila bi dionica međunarodne autoceste, koja bi trebala povezivati Varšavu s Helsinkijem preko baltičkih zemalja.


'Europska komisija od Europskog je suda pravde zatražila poduzimanje privremene mjere zabrane kako bi se osiguralo da Poljska ne nastavi s gradnjom ceste kojom bi bila nanijeta nepopravljiva šteta dolini Rospuda', stoji u Komisijinom priopćenju.


Varšava je zbog sezone gniježđenja ptica u toj regiji obustavila gradnju vijadukta nad dolinom Rospuda do 1. kolovoza. Prošloga je tjedna Komisiji uputila pismo u kojem se odbila obvezati da će produljiti obustavu gradnje.


Glasnogovornica Komisije Barbara Hellferich kazala je kako se još nikada nije dogodila situacija da je zemlja članica Unije poduzela neke korake protivno EU odredbama.


Komisija zahtijeva obustavu radova do donošenja konačne sudske presude o tome da li je gradnja autoceste u tome području u skladu sa strogim EU zakonima o zaštiti okoliša.


To je područje, po ocjeni Bruxellesa, od posebnog značaja za okoliš i dodijeljen mu je zaštićeni status u okviru EU ekološke mreže EU Natura 2000. Ipak, Varšava i dalje tvrdi kako gradnjom ne krši nikakve EU zakone.

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission asks the European Court of Justice to order Poland not to start road construction in Rospuda Valley
  • EUobserver: EU-Polish conflict over motorway heads for climax