naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Šest država članica EU protiv reforme energetskog sektora

Ministri gospodarstva Austrije, Francuske, Njemačke, Grčke, Luksemburga i Slovačke uputili su pismo Europskoj komisiji u kojem su izrazili svoje protivljenje planovima reforme energetskog sektora.

U pismu, kojeg je sastavio francuski ministar gospodarstva Jean-Luis Borloo, a potpisali njegovi kolege iz pet europskih zemalja članica EU-a stoji kako ideju o potpunom odvajanju proizvodnje od distribucije treba odbaciti.  


Ministri također smatraju kako nema dokaza da će ovakav potez protiv energetskih kompanija dovesti do nižih cijena za potrošače ili poticati ulaganje u taj sektor.  


Ostale zemlje članice, uključujući Britaniju, Španjolsku i Švedsku podupiru nastojanje europske povjerenice za tržišno natjecanje Neelie Kroes da odvoji energetsku proizvodnju od njezine distribucije u cilju poticanja konkurencije.


No, Francuska i Njemačka izražavaju zabrinutost da bi tim potezom najveće energetske grupe u te dvije zemlje, EDF i E.On, bile značajno oslabljene. Francuski proizvođač električne energije EDF i njemački energetski div E.On kontroliraju proizvodnju i mreže distribucije na svojim lokalnim tržištima.


Europska komisija trenutno razmatra planove reforme energetskog sektora u EU, čije se prijedloge sprema predstaviti kasnije ove godine.

Više o tome:

  • EUobserver: Six states protest EU energy reform