naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Latvija protiv odluke Europske unije o kvotama emisija ugljičnog dioksida

Latvijski ministar za zaštitu okoliša Raimonds Vejonis izjavio je kako će se Latvija pred europskim sudom žaliti na odluku Europske unije o snižavanju dopuštenih emisija ugljičnog dioksida te zemlje za razdoblje od 2008-2012. Odluku Europske unije Vejonis ocjenjuje nepoštenom.

Prema riječima Raimondsa Vejonisa za tamošnju novinsku agenciju BNS, Riga nije zadovoljna načinom na koji je Bruxelles izračunao kvote dopuštenih emisija toga plina, smatranog jednog od najzaslužnijih za globalne klimatske promjene.


Riga želi poništenje odluke Europske komisije o dodjeli godišnjih kvota emisija ugljičnog dioksida u visini 3,43 milijuna tona. Latvijske vlasti tražile su kvotu od 6,25 milijuna tona.


Osobitu zabrinutost Latvije izaziva pretpostavka da bi zahtjevi Europske unije zakočili aktivnosti u sektorima energetike i graditeljstva u toj baltičkoj zemlji. Kvote posebno pogađaju sektor metalurgije, rafinerije nafte i proizvođače električne energije čija je energetska potrošnja visoka te su zaslužni za gotovo polovinu emisija ugljičnog dioksida u EU.


Odluka Latvije na žalbu zbog dodijeljenih kvota emisije ugljičnog monoksida zapravo je slijed sličnih odluka na koje su se odlučile Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska i Estonija.

Te bivše komunističke zemlje, a nove članice Europske unije, ulažu velike napore kako bi se riješile naslijeđenih slabih standarda na području zaštite okoliša.

Iako su pojedine zemlje postigle značajniji napredak u tome smjeru, postoji zabrinutost da bi smanjenje dopuštenih emisija naštetilo naporima koje njihove industrije poduzimaju kako bi premostile ekonomski jaz u odnosu na starije zapadne članice EU.


Komisija je odgovorna za odobravanje zahtjeva nacionalnih vlada vezanih uz visinu dopuštenih razina emisija ugljičnog dioksida u sklopu Protokola iz Kyota.

Više o tome:

  • EUobserver: Latvia becomes sixth country to fight EU emissions caps
  • EurActiv: Latvia joins revolt against EU CO2 caps