naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurofoundovo Istraživanje o zapošljavanju i tržištu rada u Europskoj uniji

European Restructuring Monitor u svojem je tromjesečnom izvješću objavio kako je Velika Britanija zabilježila najveći broj izgubljenih radnih mjesta u tome razdoblju.


Veliku Britaniju slijede Poljska, Italija, Nizozemska i Njemačka. U tih pet zemalja zabilježeno je više od 67 posto ukupno objavljenih izgubljenih poslova u drugome tromjesečju. Ukupan broj ukinutih radnih mjesta dosiže brojku od 72.051.


Kao najčešći razlog zatvaranja radnih mjesta i dalje se navodi interno restrukturiranje (55 posto), a slijede stečaj (21 posto) i spajanja (15 posto). U izvješću se ističe kako iznenađuje što na razloge gubitka radnih mjesta kao što je preseljenje poslova u inozemstvo otpada tek tri posto od ukupnog broja.


U istom tromjesečju objavljeno je i 95.588 novootvorenih radnih mjesta, od kojih 97 posto zahvaljujući proširenju poslovnih aktivnosti.


Sektor trgovine predvodi, s procijenjenih 14.300 novih radnih mjesta, a u stopu ga slijedi sektor telekomunikacija i pošta u kojem je u istom razdoblju otvoreno 12.400 novih radnih mjesta.


Udio novih zemalja članica EU u stvaranju novih radnih mjesta dosegnuo je 73 posto, navodi se u istraživanju koje je naručila Europska zaklada za poboljšanje uvjeta života i rada (Eurofound).


Izvješće se posebno usredotočuje na dvije nove članice Bugarsku i Rumunjsku, koje su Uniji pristupile početkom ove godine. Glasnogovornik Eurofounda Mans Martensson izjavio je kako je u drugom ovogodišnjem tromjesečju 2.200 novih radnih mjesta otvoreno u Bugarskoj, a 6.000 Rumunjskoj.

Više o tome: