naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Srpanj najgori mjesec u Europi po šumskim požarima

Sezona šumskih požara jedva da je i započela, a privremeni podaci Europske unije pokazuju da je dosad u 2007. izgorjelo 3.376 četvornih kilometara površina. U usporedbi s ukupno 3.585 četvornih kilometara u cijeloj 2006. ovogodišnji se srpanj pokazao najgorim ikad zabilježenim mjesecom.


Te je podatke objavio 2. kolovoza Europski sustav za informiranje o šumskim požarima (EFFIS), na čijem je čelu Europska komisija. Njegov zadatak je upozoravati na opasnosti od izbijanja požara te procjena šteta.


Nakon visokorizičnog kraja lipnja za zemlje poput Grčke i Cipra, druga polovina srpnja pokazala se kobnom za velika područja Bugarske, Hrvatske, Grčke i Italije.


Satelitske snimke korištene za prikaz svih požara koji su zahvatili više od 50 hektara pokazale su da je samo u te četiri zemlje dosad izgorjelo ukupno 2.229 četvornih kilometara površine. Podaci za neke druge zemlje koje su također zabilježile požare većih razmjera, poput Turske i Albanije, još nisu objavljeni.


EFFIS prognozira rizike od izbijanja novih šumskih požara te svoje prognoze upućuje službama javne zaštite i šumskim službama zemalja članica svakoga dana od 1. veljače do 31. listopada.


U jugozapadnoj Europi, koja je u srpnju zabilježila relativno umjerene uvjete, situacija se naglo i drastično promijenila, osobito na jugu Iberijskog poluotoka i na Kanarskim otocima. Te dvije regije trenutno bilježe sve veći broj novih požara, o čemu podaci još nisu uključeni u EFFIS-ovu statistiku.


EFFIS je meteorološki satelitski sustav mapiranja kojeg je razvio znanstveni ogranak Europske komisije - Zajednički centar za istraživanja (JRC).


Više o tome:

  • Europska komisija: Forest fires: 2007 is worst July on record