naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski telekomi izmijenili roaming tarife

Polovina europskih potrošača već uživa u nižim pristojbama za roaming usluge mobilnog telefoniranja, budući je većina telekom operatera izmijenila svoje tarife u roku koji je odredila Europska komisija.


Europska komisija na svojoj je web stranici objavila popis svih telekom kompanija koje jesu - kao i onih koje nisu - do zadanog roka, odnosno 30. srpnja, ponudile svojim klijentima novu 'euro tarifu'. Nova tarifa zabranjuje zaračunavanje više od 49 eurocenti za minutu roaming telefoniranja, te 24 eurocenta prije poreza za primanje poziva u inozemstvu.


Ciparski Cytamobile jedina je kompanija koja je prekršila zakon, ponudivši nove tarife tek od 30. kolovoza - mjesec dana nakon roka, izvijestila je Komisija.


Ostali su prekršitelji postavljeni rok premašili za tek nekoliko dana. Tako je bugarski Mobitel ponudio tu uslugu od 31. srpnja, a luksemburški Voksmobile i slovenski Tusmobil od 1. kolovoza.


Komisija se također kritički osvrnula i na one kompanije koji nisu odgovorile na njezin zahtjev za pružanjem informacija o ograničavanju cijena, među kojima su O2, T-Mobile i Virgin Mobile u Britaniji, zatim O2 u Njemačkoj, Tele2 u Švedskoj, te svi mobilni operateri u Latviji.


'Oko 50 potrošača u Europi već profitira od značajno smanjenih tarifa', rekla je europska povjerenica za telekomunikacije Viviane Reading.

Komisija je najavila dodatna cjenovna ograničenja za roaming do 2009.

Više o tome:

  • Europska komisija: Eurotariff rates: Overview
  • EUobserver: Most EU telecom firms play by new euro-tariff rules