naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska unija u prosincu ukida kontrole granica

Europska unija u prosincu ukida granične kontrole za građane devet zemalja koje su se priključile Uniji 2004., potvrdio je ovoga tjedna europski povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini. Taj potez nazvao je božićnim darom novim zemljama članicama.


Na konferenciji za novinare u Budimpešti na kojoj je sudjelovao i mađarski premijer Ferenc Gyurcsany, Frattini je potvrdio originalni plan o ukidanju granične kontrole na kopnu i moru u prosincu ove godine, a kontrole u zračnim lukama u ožujku 2008.  


'Očekujemo da će kontrole prestati između polovice prosinca i kraja tog mjeseca, negdje oko Božića, kao božićni dar svima u Europi', dodao je.


Donošenje formalne političke odluke o primanju Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije u schengenski prostor slobodnog kretanja najavljeno je za studeni.


Schengenski prostor, u kojem su ukinute kontrole granica, ima 15 zemalja: sve stare zemlje EU osim Velike Britanije i Irske, plus Norveška i Island koje nisu članice Europske unije.


Hina