naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija za poboljšanje kvalitete obrazovanja nastavnika

Europska komisija je 6. kolovoza iznijela prijedloge o tome kako poboljšati kvalitetu nastavnog rada širom Europske unije, odnosno kako što bolje obučavati nastavnike za njihov rad u razredu.


'Visoka kvaliteta nastavnog rada je glavni element visoke kvalitete obrazovanja koje je odlučujuće za dugoročnu europsku konkurentnost i kapacitet da stvori radna mjesta i rast', kaže se u priopćenju Europske komisije.


Kako bi pripremili svoje učenike za europsko društvo bazirano na znanju, nastavnike se poziva da koriste nove nastavne metode, a oni zasad često nerado koriste nove tehnologije za što ih treba obučiti.


Osim toga, nastavnici sve češće imaju posla s učenicima iz različitih kultura, različitih materinjih jezika, razina sposobnosti i razina posebnih potreba.


Komisijine analize pokazuju da su investicije u kontinuirano obrazovanje i razvoj nastavnika u Europskoj uniji vrlo niske. Sadašnji sustavi obučavanja i obrazovanja nastavnika često im ne daju obuku koja im je potrebna. Osim toga, u mnogim članicama EU postoji malo sustavne koordinacije između različitih elemenata obrazovanja nastavničkog kadra, što vodi do nedostatka koherentnosti i kontinuiteta. 


Komisija je stoga izdala smjernice zemljama članicama koje uključuju da svi nastavnici imaju pristup znanju, te pedagoškim metodama koji su im potrebni u radu. Osim toga, zemlje EU se pozivaju na koordiniranje i adekvatno financijsko podupiranje mjera profesionalnog obrazovanja nastavnika, promoviranje statusa i priznavanje profesije nastavnika te podupiranje profesionalizacije obučavanja.

Više o tome:

  • Europska komisija: Teachers need good education too! The Commission proposes to improve the quality of teacher education in the European Union