naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Formalna zabrana izvoza mesa iz Velike Britanije nakon otkrivanja slinavke i šapa

Europska komisija proglasila je 6. kolovoza formalnu zabranu izvoza mesa, mlijeka i životinja iz Velike Britanije nakon otkrivanja slinavke i šapa.


U suradnji s britanskim vlastima bit će proglašena zona visokog rizika koja bi trebala uključiti cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo osim sjeverne Irske.


Glasnogovornik Europske komisije rekao je da se zabrana odnosi na sav izvoz, uključujući žive životinje, njihovo meso i mliječne proizvode. Europska komisija tu bi zabranu trebala objaviti u pismenom obliku.


Tri dana nakon otkrivanja slinavke i šapa na farmi nedaleko Guildforda, izvor zaraze još nije potvrđen. Inspektori se nadaju da će imati rezultate istrage unutar 36 sati, kaže BBC.


Prema riječima glasnogovornika Philipa Toda, Europska komisija i Velika Britanija prvotno su imale namjeru uvesti embargo na proizvode koji dolaze iz zone koja se nalazi oko žarišta izbijanja slinavke i šapa, na jugoistoku Engleske. Međutim, ipak su se odlučile na princip maksimalne predostrožnosti kako bi se izbjeglo daljnje širenje virusa.


Nakon sastanaka veterinarskih stručnjaka koji je predviđen za 8.kolovoza, postoji mogućnost promjene odluke o zabrani izvoza.


Više o tome:

  • EUobserver: EU confirms UK meat export ban
  • Europska komisija: Foot-and-Mouth Disease: Commission adopts Decision to reinforce measures in the UK