naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sustav trgovanja emisijama štetnih plinova za očuvanje okoliša

Europska komisija razmatra ideju uvođenja sustava trgovanja emisijama štetnih plinova za proizvođače automobila. Tako bi one čiji su automobili veliki zagađivači prisilila da potreban višak emisija kupuju od onih koji proizvode više ekološka vozila.

Prema izvješću njemačkog dnevnog lista Handelsblatt, razina dopuštene emisije ugljičnog dioksida (CO2) za automobile u budućnosti mogla bi biti određivana prema težini vozila.


Prema tome planu, proizvođači koji ne budu poštivali zadana ograničenja morat će za to plaćati onima koji ispunjavaju zadane kriterije ili pak uopće ne iskoriste dopuštene kvote.


Sličan sustav EU trenutno primjenjuje na industriju, odobravajući kompanijama kvote dopuštene razine zagađenja. One tvrtke koje premašuju dopuštene razine kvota moraju potrebni višak kupovati od drugih tvrtki kojima je dio kvota ostao neiskorišten.


Komisijinom planu za automobilsku industriju prethodila je najava Bruxellesa u veljači da bi od 2012. svi novi automobili morali imati ograničenje od prosječno 130 grama emisija CO2 po prijeđenom kilometru.


Od planiranog bi smanjenja 10 grama bilo ostvareno dodatnim mjerama, kao što je učinkovitiji rashladni sustav te uporaba biogoriva. Prosječne emisije europskih automobila trenutno iznose 160 grama po kilometru.


Kako u veljači objavljen prijedlog nije sadržavao nikakve detalje oko toga na koji bi se način trebalo postići planirano smanjenje emisija od automobila, očekuje se da će Komisija na jesen izići s nekim konkretnim planovima za automobilsku industriju.


Za sada, sustav trgovanja emisijama neće biti promijenjen na automobile, rekla je glasnogovornica povjerenika za okoliš Barbara Helfferich.  


Više o tome:


  • EUobserver: Europe's cars may get weight-based emissions allowances