naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Šest članica Europske unije traži ukidanje viza za SAD

Veleposlanstva šest zemalja članica Europske unije akreditirana u Washingtonu ovoga su se tjedna ujedinila kako bi lobirala za ukidanje američkih viza za svoje građane, prenosi 10. kolovoza poljska novinska agencija PAP.


Veleposlanstva Češke, Latvije, Litve, Rumunjske, Slovačke i Poljske u Washingtonu potpisala su zajedničku deklaraciju u kojoj ističu kako prijedlog zakona nedavno usvojen u američkom Kongresu glede viznih ograničenja ne ispunjava njihova očekivanja.


Prema tome prijedlogu zakona, u SAD bez vize mogu ući samo građani onih zemalja koje imaju stopu odbijenih molbi za izdavanje vize ispod 10 posto.


Dakle, u SAD od sada mogu bez vize ući građani Češke (9 posto stopa odbijenih molbi) i Estonije (7 posto). No, s ukupnom stopom odbijenih molbi od 26 posto, građanima Poljske za putovanje u SAD i dalje će trebati viza.


Poljski dužnosnici tvrde da su kriteriji za odobravanje viza arbitrarni i posve podložni subjektivnim procjenama zaposlenika američkog konzulata. Tako, primjerice, Poljskom kola priča kako je najbolji dan za podnošenje molbe za izdavanje vize petak, kada su zaposlenici dobre volje pred vikend te su skloni odobravati veći broj molbi.


U zajedničkom priopćenju šest veleposlanstava stoji kako će nastaviti borbu za uvođenje vizne politike koja prepoznaje zajedničke ciljeve u području sigurnosti, gospodarstva i vanjske politike.


Hina