naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kosovo čeka na strana ulaganja

Zbog još neriješenog budućeg statusa Kosova priljev međunarodne pomoći čija se vrijednost procjenjuje i do milijarde eura ostaje do daljnjeg na čekanju, piše londonski financijski dnevnik Financial Times.


Donatorska konferencija, predvođena Europskom unijom i Svjetskom bankom, koja se trebala održati idućega mjeseca s ciljem pomaganja Kosovu da postane novom jugoistočnom europskom državom do 2010., odgođena je do daljnjega.


Od kompletnog rasporeda koji su EU planeri utvrdili početkom ove godine odustalo se jer Vijeće sigurnosti UN-a nije postiglo sporazum o dodjeli statusa neovisnosti Kosovu.


Donacije u iznosu od 600 milijuna do milijarde eura namijenjena državnim institucijama, otplati vanjskog duga, gospodarskoj pomoći i infrastrukturnim ulaganjima moraju stoga pričekati dok se ne riješi budući status Kosova, kažu EU planeri.


'Većina pripremnih radnji nije protraćen posao', kazao je Renzo Daviddi, šef ureda za vezu Europske komisije na Kosovu. 'No, EU i Svjetska banka radile su pod pretpostavkom provedbe Ahtisaarijevog plana za pripremu neovisnosti Kosova'. To bi stajalo najmanje 100 milijuna eura dok bi Kosovo naslijedio stotine milijuna vrijednog duga bivše Jugoslavije.


Kosovska vlada umjesto toga razmatra jednostranu objavu neovisnosti Kosova. 'Prema scenariju individualnog proglašavanja neovisnosti izmijenit ćemo naše zahtjeve za pomoć', kazao je ministar financija Haki Shatri.


On je isključio mogućnost oslanjanja Kosova na stranu tehničku pomoć, koja se procjenjuje u iznosu većem od 20 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Doznake iz inozemstva po službenoj evidenciji čine oko 15 posto BDP-a, pri čemu vjerojatno veći iznosi nisu registrirani. Ohrabrujući je pokazatelj da je za prošlogodišnji gospodarski rast od tri posto po prvi puta zaslužniji bio rast aktivnosti privatnog sektora nego donatorskih aktivnosti, kazao je Shatri.


Pa ipak, prošlogodišnji BDP u visini 2,6 milijardi eura tek je neznatno veći od ukupne pomoći u razdoblju od rata 1999., dok stopa nezaposlenosti u toj zemlji s jednom od najvećih stopa nataliteta u Europi doseže golemih 40 posto.


Izgledi za Kosovo mogli bi biti slabi ako ne budu riješene regionalne napetosti. Srpski trgovinski embargo kao odgovor na neovisnost Kosova odbio bi mnoge ulagače, kaže Andrew Howell iz banke Citigroup.


Neke ulagačke kompanije iz EU već govore da se Kosovo izbjegava iz jednostavnog razloga što im je Srbija, kao najveće tržište bivše Jugoslavije s 8,0 milijuna stanovnika, vrjednija.


Hina