naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska središnja banka traži očuvanje neovisnosti

Europska središnja banka (ECB) prošlog je tjedna uputila pismo zemljama članicama u kojima traži da osiguraju očuvanje neovisnosti banke i u novom ugovoru Europske unije.

U pismu poslanom trenutnom portugalskom predsjedništvu EU objavljenom 9. kolovoza, čelnik ECB-a Jean-Claude Trichet zatražio je određene promjene koje bi garantirale banci specijalni status, različit od ostalih EU institucija kao što su parlament i komisija.

Taj poseban status osiguran je u originalnom nacrtu EU ustava, od kojeg se odustalo nakon što ga nisu prihvatili francuski i nizozemski glasači na nacionalnim referendumima. No, klauzulom nije osiguran taj status u nacrtu novog EU ugovora, oko kojeg su se europski čelnici usuglasili prije ljeta i utanačili da će biti finaliziran do kraja ove godine.

Trichet strahuje da će Europska središnja banka, ukoliko trenutni nacrt ugovora ostane nepromijenjen, biti subjekt pod istim općim pravilima koja vrijede za komisiju i parlament, a koji rade zajedno i slijede određene dogovorene ciljeve i europske vrijednosti.

To može dovesti do toga da Europska središnja banka i zakonski bude otvorena pritisku europskih lidera da slijedi određene više političke ciljeve.

Zadržavanje neovisnosti postalo je sve više predmetom javne bitke nakon dolaska na vlast francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya početkom ljeta. Sarkozy je u nekoliko navrata nagovijestio da bi želio ograničiti nezavisnost Europske središnje banke, pozvavši na veći politički utjecaj u monetarnoj politici.

Također, u više navrata kritizirao je snažan euro kao i ono što smatra prejakim naglaskom Europske središnje banke na inflaciju.

 

Više o tome:

  • EUobserver: Trichet concerned over EU treaty change