naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europljani podijeljeni u stavovima prema religiji

Britanci su sumnjičaviji prema muslimanima nego drugi građani velikih zemlja članica Europske unije, dok su Francuzi najotvoreniji prema muslimanskoj populaciji.  

Istraživanje objavljeno u ponedjeljak 20. kolovoza koje je za britanski Finacial Times provela agencija Harris pokazalo je kako su Britanci zaoštrili svoje stavove prema muslimanskim useljenicima nakon terorističkih napada u Londonu u srpnju 2005. godine. U usporedbi s francuskim, njemačkim, talijanskim, španjolskim i američkim građanima, Britanci najviše vjeruju u mogućnost 'značajnijeg terorističkog napada' (52 posto), te smatraju svoje muslimanske sugrađane prijetnjom nacionalnoj sigurnosti (38 posto).

Tijekom istraživanje čak 46 posto Britanaca izjavilo je kako vjeruju da muslimani imaju previše političkog utjecaja u zemlji, dok manji postotak britanskih građana u odnosu na druge Europljane smatra kako su muslimani izloženi 'neopravdanoj kritici'. 

S druge strane, najviše bi se Amerikanca i Nijemca protivilo sklapanju brakova s muslimanima.

Naprotiv, istraživanje provedeno u kolovozu između oko šest i pol tisuća ispitanika pokazalo je kako su Francuzi prijateljski nastrojeni prema muslimanima. Naime, Francuzi najmanje među Europljanima (21 posto) smatraju muslimane prijetnjom svom društvu, a 52 posto anketiranih Francuza izjavilo je kako je muslimanska manjina u Francuskoj nepravedno kritizirana.  

Istraživanje je također pokazalo različite stavove europskih građana o ulozi religije u javnom životu. Francuzi i Britanci smatraju kako je religijsko uvjerenje privatna stvar svakog građanina, a manje od četvrtine građana ovih dviju zemalja podržava ideju vjerskih škola i religijskih obilježja u školama i na radnim mjestima.

 

Više o tome:

Financial Times: Religious fault line divides Europeans