naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poljska odbacila zahtjev EK-a za smanjivanje proizvodnje u brodogradilištu Gdanjsk

Vlada konzervativnog poljskog premijera Jaroslawa Kaczynskog odbila je zatvoriti dvije trećine kapaciteta proizvodnje u brodogradilištu Gdanjsk, što bi moglo zaoštriti odnose s Europskom unijom.  

Europska Komisija je do utorka 21. kolovoza dala rok Poljskoj da predstavi uvjerljivi plan restrukturiranja brodogradilišta, a u protivnom je zaprijetila da će tražiti da se vrate subvencije koje je brodogradilište primilo od države. Poljska je u utorak dostavila Komisiji plan restrukturiranja nekoć najvećeg brodogradilišta u Europi u kojem se planira zatvaranje jednog od tri doka. 

U planu predstavljenom Komisiji na oko 200 stranica, Poljska kaže da ne može dopustiti da se kapacitet proizvodnje smanji s dva proizvodna doka na jedan, kao što traži Komisija. Zamjenik poljskog ministra gospodarstva Pawel Poncyliusz pojasnio je u razgovoru za poljsku agenciju PAP kako bi takav potez Gdanjsk pretvorio iz velikog brodogradilišta  u malu tvrtku. 

Istraga pokrenuta u lipnju 2005. godine pokazala je kako su poljska brodogradilišta uživala državne potpore vrijedne najmanje 1.3 milijarde eura nakon priključivanja Poljske Europskoj uniji u svibnju 2004. godine, što je protivno pravnoj regulativi EU-a. 

Komisija je krajem srpnja objavila da je zadovoljna prijedlozima poljske vlade koji se tiču smanjivanja kapaciteta proizvodnje dva druga velika brodogradilišta, Gdynie i Szczecina. 

Pitanje restrukturiranja brodogradilišta već mjesec dana je predmet spora između Bruxellesa i Varšave. Brodogradilište Gdanjsk snažna je politička ikona,  a svjetski poznato postalo je kao kolijevka pokreta Solidarnost Lecha Walese 80-tih godina.

Ako Komisija odgovor Varšave ocijeni nezadovoljavajućim, ona će se pripremiti da objavi negativnu odluku o subvencijama za Gdanjsk, rekao je prije mjesec dana glasnogovornik Komisije Jonathan Todd. Odluka o obvezi povrata primljenih državnih potpora mogla bi potom uslijediti nekoliko tjedana kasnije. 

Poljski sukob s Bruxellesom oko brodogradilišta Gdanjsk, radnom mjestu za oko 3 tisuće ljudi, dolazi u trenutku uzavrele političke klime u zemlji prije parlamentarnih izbora koji se održavaju ove jeseni. 

 

Više o tome:

EUobserver: Poland set for clash with Brussels over iconic Gdansk shipyard