naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pozvao Teksas na obustavu izvršavanja smrtnih kazni

Europska unija kritizirala je izvršenja smrtnih kazni u Teksasu, pozvavši vlasti na zaustavljanje četiristotog izvršenja u toj saveznoj američkoj državi. 

U prijećenju objavljenom u utorak 21. kolovoza portugalsko EU predsjeništvo ističe se kako Europska unija gleda sa 'velikim žaljenjem' na izvršenja smrtnih kazni te poziva guvernera Teksasa Ricka Perryja na zaustavljanje i stavljanje moratorija na smrtnu kaznu.  

U priopćenju se kaže kako EU vjeruje da je eliminacija smrtne kazne od temeljnog značaja za zaštitu ljudskog dostojanstva i za progresivni razvoj ljudskih prava. EU također smatra kakvo je ovakav oblik kažnjavanja okrutan i nehuman. Dodaje se kako nema dokaza kako je uvođenje smrtne kazne smanjilo stopu kriminala.  

Egzekucijom 32-godišnjeg Johnnyja Raya Connera u srijedu, osuđenog za ubojstvo prodavača u dućanu 1998., izvršit će se četiristota smrtna kazna u Teksasu nakon ponovnog uvođenja 1976. godine. Glasnogovornik teksaškog guvernera u izjavi za BBC rekao je kako je smrtna kazna pravedan i primjeren način kažnjavanja za teške zločine.

Prema Informacijskom centru za smrtnu kaznu sa sjedištem u Washnigtonu, u Teksasu je izvršena približno trećina od ukupno oko 1100 egzekucija počinjenih u SAD-u nakon što je Vrhovni sud ukinuo zabranu na izvršenje smrtnih kazni prije 31. godinu. 

Smrtna kazna ukinuta je u svih 27 zemalja članica Europske unije, a Unija je u veljači ove godine usvojila rezoluciju kojim je pozvala na globalni moratorij na smrtnu kaznu.

Smrtna kazna trenutno je legalna u 68 zemalja, ali 30 zemalja nije ju provodilo u zadnjih desetak godina.

  

Više o tome:

  • Portugalsko EU predsjedništvo: Declaration by the Presidency on behalf of the European Union on the 400th execution in Texas
  • EUobserver: EU urges Texas to halt executions