naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Požari ugrožavaju plan za proširenje režima trgovine kvotama za emisiju stakleničkih plinova

Režim trgovine kvotama za emisiju stakleničkih plinova Europske unije mogao bi se srušiti zbog učestalih požara koji su ovog ljeta poharali južnu Europu, budu li prihvaćeni prijedlozi da se u taj režim uključe i šumske površine. 


Potaknuti lobističkom kampanjom zemalja s velikim šumskim površinama, poput Francuske i Poljske, čelnici EU-a pristali su preispitati mogućnost uključivanja šuma u režim trgovine kvotama.


Kako bi se zaustavile klimatske promjene, ovim režimom je od 2005. godine određena granica za količinu stakeleničkih plinova koju tvornice smiju proizvoditi. Kompanije koje prelaze dozvoljene količine moraju kupiti dozvole u obliku kredita za trgovinu kvotama CO2. 


Predloženim planom predviđeno je da se šume i ostale površine uvrste u kategoriju izvora ugljika, čime bi se vlasnicima zemljišta omogućilo da prodaju dozvole tvornicama koje proizvode ugljični dioksid.


Međutim, na negativne posljedice ovog plana upozorile su neke nevladine organizacije. Stephan Singer iz organizacije za globalnu zaštitu okoliša World Wide Fund for Nature (WWF) smatra kako davanje kredita za trgovinu kvotama podrazumijeva i zaduživanje. Singer, koji ispred WWF-a savjetuje Europsku komisiju dodaje kako ne zaračunavanje gubitaka nastalih u šumskim požarima doprinosi daljnjem zagađivanju atmosfere.


Mnogi akteri na tržištu kvota za emisiju CO2 strahuju da bi požari i suše mogli potaknuti oslobađanje velike količine ugljika pohranjenog u drveću i time uzrokovati veliki skok cijena kvota i ozbiljno narušiti režim trgovine. 


Zbog uključivanja šuma u režim trgovine tržište bi moglo biti preplavljeno jeftinim dozvolama za emisiju, pa bi cijeli projekt postao besmislen jer kompanije ne bi imale razloga smanjiti svoju emisiju.


  


Više o tome:

Financial Times: Fire threatens plan to extend carbon scheme