naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gazprom mijenja trasu baltičkog naftovoda

Ruski enegetski div Gazprom planira izmjene trase kontroverznog baltičkog naftovoda  zbog političkih razloga te bolje zaštite okoliša. Promjena trase uzrokovat će troškove projekta nazvanog Nord Stream za jednu do čak 12 milijardi eura.  

Nova trasa naftovoda bit će 8 kilometara dulja i kretala će se sjeverno od danskog otoka Bornholma. Novom rutom zaobišla bi se odlagališta streljiva na južnoj strni otoka prema poljskoj obali Baltika i time smanjila mogućnost ekoloških incidenata. Pored toga, Danska i Poljska u ovom području nisu riješile granična pitanja. 

Drugi problem stare trase naftovoda leži u vodama Finske, Estonije i Švedske, a naročito je problematičan dio koji prolazi pored švedskog otoka Gotlanda čije obale su međunarodno zaštićene, a i njegove vode pune su odlagališta streljiva odbačenog nakon Drugog svjetskog rata. 

Ovim projektom koji su dogovorili bivši njemački kancelar Gerhard Schröder, koji je trenutno na njegovom čelu, i ruski predsjednik Vladimir Putin, trebala bi se umanjiti ovisnost Rusije u procesu transporta nafte za EU u odnosu na Poljsku, Bjelorusiju i Ukrajinu. 

Osim stvaranja sigurnog i izravnog pristupa tržištu zapadne Europe, ovaj projekt mogao bi još više povećati ovisnost Europske unije o ruskoj nafti i plinu, što se kosi sa planovima europskih čelnika za diverzifikaciju energetskih izvora – u smislu geografskog podrijetla te veće zastupljenosti obnovljivih izvora energije. EU u ovom trenutku četvrtinu svojih potreba zadovoljava ruskim energentima.

 

Više o tome:

EUobserver: Gazprom to re-route controversial Baltic pipeline