naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Suzbijanje klimatskih promjena europskim energetskim tvrtkama stvara mega profite

Ekonomisti procjenjuju da europske elektroenergetske kompanije ostvaruju milijarde eura profita kroz EU nastojanja usmjerena na suzbijanje globalnog zagrijavanja putem smanjivanjem emisija ugljičnih plinova, za što račun podmiruju potrošači. 


Kako ističu, kompanije koje proizvode električnu energiju besplatno dobivaju dozvole za ispuštanje na milijune tona ugljičnog dioksida, trenutno vrijedne oko 20 eura po toni, potom sve to lijepo naplate potrošačima, kao da su sve i same morale platiti. 


Michael Grubb, glavni ekonomist kompanije Carbon Trust i direktor međunarodne organizacije Climate Strategies, izračunao je da takva praksa, koju on smatra ekonomski opravdanom, omogućava toj industriji ostvarivanje nevjerojatnih dobiti od nekih 20 milijardi eura godišnje. 


'To je besplatan novac', kaže on. 'To je za kompanije normalno ponašanje koje se može i očekivati, ali je politički i moralno teško opravdati toliku zaradu iskorištavanjem plemenite sheme namijenjene smanjenju štetnih emisija, dok se račun za to ispostavlja potrošačima', dodaje. 


Chris Rogers, čelnik odjela za europske komunalije u Morgan Stanleyu, tvrdi da Grubbova kalkulacija  podcjenjuje stvarne iznose, budući se temelji isključivo na elektranama na pogon ugljena, dok zanemaruje one s niskim razinama emisija ugljičnih plinova poput nuklearnih i vjetroelektrana koji svejedno postižu visoke cijene za svoje isporuke. 


'U drugoj fazi EU sheme trgovanja kvotama energetske će tvrtke i dalje ostvarivati vrlo snažne profite. No, ono što moraju dogovoriti s vladama je da će to uložiti u čistu energiju', kazao je Rogers.


U okviru prve faze EU sheme trgovanja emisijama, koja traje do kraja 2007., takozvane industrije s dimnjacima, među kojima je i industrija električne energije, dobile su besplatne dozvole za ispuštanje ugljičnih plinova i prodaju eventualnih viškova kvota onima kojima trebaju. 


Druga faza  te sheme, od 2008. do 2012., predviđa niže plafone kvota i aukcijsku prodaju manjeg broja dozvola, dok će velika većina njih ipak i dalje biti dijeljena besplatno.(Hina)


Više o tome:

Reuters: Climate fight brings mega profits to EU power firms