naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija u rujnu izlaže prijedlog liberalizacije energetskog sektora

Vlade članica Europske unije podijeljene su na protivnike i zagovornike plana Europske komisije o liberalizaciji energetskih tržišta putem razdvajanja kontrole velikih energetskih kompanija nad lancem opskrbe, rekao je u četvrtak 23. kolovoza glasnogovornik EU-a Ferran Tarradellas Espuny.

Po njegovim riječima, Komisija će predstaviti 19. rujna svoj treći paket prijedloga zakona vezan za energetsko tržište. Potvrdio je da su francuska i njemačka vlada lobirale u postupku izrade prijedloga, tražeći 'drugačije opcije za razdvajanje vlasništva'.

'No, bilo je i lobiranja iz drugih vlada koje su ohrabrivale Komisiju da sastavi prijedloge koji podupiru razdvajanje vlasništva, kazao je, ne otkrivajući detalje prijedloga.

EU inzistira na tome da bi najbolji način rješavanja široke lepeze problema europskih energetskih tržišta, kao što su visoke cijene, nedostatna ulaganja i slaba konkurencija, bio prisiliti velike kompanije da odaberu hoće li zadržati vlasništvo nad energetskom infrastrukturom kao što su plinovodi i dalekovodi, ili proizvoditi energiju.

Kontrola i proizvodnje i distribucije omogućava kompanijama sprječavanje ulaska novih konkurenata na tržište, često im uskraćujući pristup ključnoj infrastrukturi, tvrde u EU.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Brussels set for controversial energy market shake-up