naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU usmjerava pažnju prema arktičkoj regiji

Zemlje sjevernog Atlantika pozvale su Europsku uniju na usmjeravanje više pažnje prema Arktiku te preporučile stvaranje Arktičkog informacijskog centra i Arktičke delegacije Europskog parlamenta.

Prema članku objavljenom u grenlandskih novina Webavisen.gl. u petak 24. kolovoza, Zapadno nordijsko vijeće pozvalo je Bruxelles na fokusiranje prema arktičkoj regiji, unutar samog sustava Unije te u suradnji s trećim zemljama.

Vijeće, osnovano 1985. godine, služi kao forum za suradnju između parlamenata i vlada Farskih Otoka, Grenlanda i Islanda.

Pažnja Europske unije prema arktičkoj regiji porasla je u zadnje vrijeme zbog sve negativnijih učinaka fenomena globalnog zatopljenja na regiju, naročito Grenland, koji su tijekom ljeta posjetili predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Utrka u kontroli u arktičkoj regiji potaknuta je i postavljenjem ruske zastave početkom kolovoza četiri kilometra ispod Sjevernog pola. Zbog globalnog zatopljenja i smanjivanja polarne ledene površine, arktička regija bi mogla postati tranzitno područje za brodske linije između Atlantika i Pacifika, a atraktivnost bi mogle povećati i velike zalihe nafte.

Nordijsko vijeće, koje pored zemalja Zapadnog nordijskog vijeća uključuje i Dansku, Finsku, Norvešku i Švedsku, usvojilo je u lipnju ideju o održavanju konferencije o 'Arktičkom prozoru' tijekom sljedeće godine, a unutar Sjeverne dimenzije – inicijative Europske unije za nordijske zemlje, Baltik i Rusiju.

Više o tome:

  • EUobserver: North Atlantic nations call on EU to focus on Arctic