naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Frattini podržao zabranu njemačke desničarske stranke NPD

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za pravosuđe Franco Frattini podržao je zabranu njemačke stranke ekstremne desnice NPD, pridruživši se tako raspravama u Njemačkoj otvorenim nakon niza rasističkih napada na strance. 

Frattini je u intervjuu za Bild am Sonntag u nedjelju 26. kolovoza izjavio da će, ako Njemačka uspije zabraniti NPD, jasno pozdraviti tu odluku.  

NPD (Nacionalna demokratska stranka) je nacionalistička stranka koja se bori protiv useljavanja stranaca u Njemačku, na svojim internetskim stranicama otvoreno veliča nekadašnjeg Hitlerovog zamjenika Rudolfa Hessa, a stanku podupiru i neonacističke skupine. Iako uživa skromnu potporu na nacionalnoj razini, NPD je tijekom zadnjih godina na regionalnim izborima u bivšoj istočnoj Njemačkoj uspijevao osvojiti do 9 posto glasova.  

Prema Frattiniju, pet zemalja članica Europske unije suočava se s problemom desnog ekstremizma, a među njima su, osim Njemačke, Francuska, Belgija, Danska i Italija, u kojima je potrebno pojačati borbu protiv rasizma i ksenofobije.  

Lider Socijaldemokratske stranke SPD Kurt Beck pokrenuo je ideju zabrane NPD-a prošlog tjedna, nakon što je pedesetak mladića i djevojaka napalo osam Indijaca na jednoj proslavi u gradiću Muegeln u Saksoniji na istoku zemlje. 

Beck će ideju izložiti svojoj stranci, koja je partner CDU-a Angele Merkel u vladi, na sljedećem kongresu SPD-a krajem listopada. Međutim, kancelarka Merkel reagirala je na ovaj prijedlog sa skepticizmom, pozivajući se na ranije neuspješne pokušaje zabranjivanja stranke. 

Njemački ustavni sud odbacio je 2003. godine plan prethodne njemačke vlade za zabranu NPD-a, tvrdeći kako bi takav potez bio u suprotnosti s njemačkim ustavom. 

Pod  njemačkim predsjedanjem Unijom u prvoj polovini godine, EU je uspio usvojiti legislativu kojom se kriminalizira poticanje na rasizam i ksenofobiju za koje je određena zatvorska kazna od jedne do tri godine.

  

Više o tome:

EUobserver: Frattini backs calls to outlaw German far-right party