naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska traži od Europe da poveća potrošnju na obranu

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je u ponedjeljak 27. kolovoza članice Europske unije da odobre povećanje udjela obrane u proračunskoj potrošnji kako bi se uspješnije nosile s pojačanim prijetnjama međunarodnoj sigurnosti. 


SAD ne treba strahovati od nastojanja europskih zemalja da unaprijede vlastitu obranu, naglasio je Sarkozy, zatraživši racionalizaciju postojećih programa naoružanja u fragmentiranoj europskoj obrambenoj industriji, vrijednoj 200 milijardi eura. 


'Neprihvatljivo je da četiri zemlje i dalje plaćaju za sigurnost svih ostalih', kazao je Sarkozy francuskim veleposlanicima u govoru o vanjskoj politici. 


Francuski proračun za poslove javne nabave u sektoru obrane drugi je po veličini u Europi. Velika Britanija prednjači po proračunskoj potrošnji na obranu. 


Zajedno s Njemačkom i Italijom, te dvije zemlje čine skupinu četiri najveća gospodarstva u Europi, a njihov udio u europskoj proračunskoj potrošnji na obranu iznosio je u 2005. 75 posto, pokazuju podaci Europske agencije za obranu. No, za razliku od Njemačke i Italije, Velika Britanija i Francuska troše na obranu više od dva posto BDP-a.


'S obzirom na sve veći broj kriza Europa bilježi manjak a ne višak obrambenih kapaciteta. Volio bih da Europljani u potpunosti preuzmu pripadajuću im ulogu i odgovornosti za vlastitu i sigurnost cijelog svijeta. To znači da moramo povećati operacijske i kapacitete za planiranje i razviti europsku vojnu industriju s novim programima i racionalizirati one postojeće', dodao je francuski predsjednik.


Analitičari tvrde da je uzrok preklapanja obrambenih projekata u Europi nesklonost Francuske i ostalih zemalja da razmjenjuju podatke o osjetljivim projektima koji jamče tisuće radnih mjesta.


Hina