naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rasistički motivirana kaznena djela i dalje ozbiljno društveno zlo u EU

Rasizam i diskriminacija i dalje predstavljaju ozbiljan problem u cijeloj Europskoj uniji a njihovo je suzbijanje blokirano manjkavim informacijama i neprimjerenim sankcijama, upozorila je europska Agencija za temeljna ljudska prava (FRA). 


'Rasistički motivirano nasilje i kaznena djela i dalje predstavljaju ozbiljno društveno zlo u cijelom EU. Iako su pojedine članice u 2006. nastavile ili počele provoditi odgovarajuće mjere, većina njih i dalje raspolaže manjkavom bazom podataka o toj vrsti nasilja i kaznenih djela', konstatira FRA u godišnjem izvješću Europskom parlamentu. 


Izvješće se temelji na podacima koje je sastavio Europski centar za praćenje rasizma i ksenofobije i skicira nepovoljnu sliku o antidiskriminacijskim kampanjama u EU-u. 


Ključni je propis EU-a na tom području Direktiva o rasnoj jednakosti koju je Europska komisija usvojila u lipnju 2000. kao 'okvir za borbu protiv diskriminacije na temelju rasnog ili etničkog porijekla'. Iako je većina članica usvojila direktivu do kraja 2006., ozbiljna pitanja pojavljuju se pri provedbi. 


'U mnogim zemljama nema naznaka da je u slučajevima etničke diskriminacije u 2006. provedena ijedna sankcija odnosno odobrena naknada', zaključuje se u izvješću.


Na udaru kritike našle su se Češka, Estonija, Njemačka, Grčka, Italija, Cipar, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Slovenija, Slovačka i Španjolska. 


Čak i u zemljama koje su uspostavile sustav borbe protiv diskriminacije postoje velike razlike u razini svijesti u javnosti o njegovoj stvarnoj funkciji, dodaju u FRA-u, dodajući ipak da situacija u Europi postupno postaje sve jasnija zahvaljujući pojačanom angažmanu nevladinih organizacija na prikupljanju odgovarajućih informacija.(Hina) 


 


Više o tome:

European Union Agency for Fundamental Rights: Report on Racism and Xenophobia in the Member States of the EU (August 2007)