naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sarkozy želi da EU postane globalni igrač

Uslijed francuskih priprema za preuzimanje kormila Europske unije od srpnja sljedeće godine, Nicolas Sarkozy najavio je kako želi da Unija postane važan igrač u globalnoj areni, koji bi stvorio pravedniji i harmoničniji svjetski poredak. 

U svom prvom vanjskopolitičkom govoru u ponedjeljak 27. kolovoza, Sarkozy je rekao kako se Europa mora postepeno afirmirati kao prvorazredni igrač na području mira i sigurnosti, u suradnji s Ujedinjenim narodima, Atlantskim savezom i Afričkom unijom. 

Europa bi trebala stvoriti zajedničku percepciju o glavnim globalnim  izazovima, i načinim da se s njima uhvati u koštac, a naglasio odnose između Zapada i Islama kao trenutno najvažnije pitanje. Sarkozy smatra kako se EU u svojem djelovanju može osloniti na široku paletu instrumenata, od vojne sile do humanitarne i financijske pomoći. 

Izlažući svoje ideje pred 180 diplomata ,francuski predsjednik pozvao je Europsku uniju na jačanje zajedničke sigurnosne strategije, naročito zajedničkih vojnih operacija, te na racionaliziranje u nabavi vojne opreme, a pozvao je i zemlje članice na veća izdvajanja za europski obrambeni budžet.  

Konstrukcija Europe ostat će apsolutni prioritet francuske vanjske politike, rekao je Sarkozy, ističući kako Francuska nije jaka bez Europe, kako što ni Europa nije jaka bez Francuske. 

Francuska se također zalaže za nova mjesta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja bi pripala Njemačkoj, Japanu, Indiji i Brazilu, a Sarkozy smatra kako bi se i skupina industrijski najrazvijenijih zemalja G8 trebala proširiti u G13 skupinu, koja bi pored sadašnjih članica uključivala i Kinu, Indiju, Brazil, Meksiko i Južnoafričku Republiku.  

Za razliku od svojeg prethodnika Jacquesa Chiraca, Sarkozy je izabrao više proamerički ton, međutim i novi francuski predsjednik osudio je američku invaziju na Irak te pozvao na stvaranje jasnog plana za povlačenje stranih vojnika iz te bliskoistočne zemlje. 

Sarkozy je rekao kako se Rusija koristi svojim prirodnim bogatstvima, prije svega naftom i plinom, na bezobziran način kako bi opet postala velika sila, a uvođenje novih sankcija Iranu istaknuo je kao način za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa. 

 

Više o tome:

EUobserver: Sarkozy seeks to give EU greater world role