naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU bi se mogao odreći prava na imenovanje čelnika MMF-a

Predsjedatelj vijeća ministara financija članica euro zone, luksemburški premijer i ministar financija Jean-Claude Juncker najavio je kako bi kandidat Europske unije za čelnika Međunarodnog monetarnog fonda mogao biti zadnji Europljanin na toj poziciji.

Juncker je u intervjuu za Financial Times objavljenom u srijedu 29. kolovoza rekao kako bi zemlje u razvoju tijekom sljedećeg izbora mogle imenovati svojeg kandidata na čelo MMF-a, ako u ovom krugu izbora podrže kandidata EU-a.  

Čelni čovjek euro zone dodao je i da sljedeći direktor Fonda sigurno neće biti Europljanin te kako su ministri financija euro zone svjesni kako je njihov kandidat Dominique Strauss-Kahn, bivši francuski ministar financija, vjerojatno zadnji kandidat iz EU-a  u doglednoj budućnosti. 

Izjava luksemburškog premijera dolazi kao reakcija na sve ogorčeniju raspravu između Zapada i zemalja u razvoju, uključujući i brzorastuće ekonomske divove Kinu, Indiju i Brazil, oko toga tko bi trebao predsjedati ovom međunarodnom financijskom institucijom. 

Sve do sada, u proceduri imenovanja uvijek je vrijedilo nepisano pravilo da Europljanima pripada čelna pozicija u Fondu, a Amerikancima u Svjetskoj banci. Ovo pravilo našlo se pod povećalom nakon što je EU imenovao svog kandidata tijekom srpnja te nakon što je Rusija neočekivano imenovala Josefa Tosovskog, bivšeg guvernera češke centralne banke, kao svojeg kandidata.

Međunarodni monetarni fond sa sjedištem u Washingtonu svojim članicama odobrava zajmove i pruža ekonomske savjete. Fond je često bi na meti kritika zbog produbljivanja ekonomskih kriza u nekim zemljama izazvanih neuspješnim reformskih planovima. 

 

Više o tome:

Financial Times: European control of IMF 'to end'