naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rast europskog gospodarstva stabilan bez obzira na previranja na financijskim tržištima

Gospodarstvo Europske unije i dalje će rasti bez obzira na nedavnih previranja na svjetskim financijskim tržištima zahvaljujući solidnoj ekonomskoj bazi.  


Uoči odluke Europske centralne banke o visini kamatne stope, glasnogovornik Europske komisije Johannes Laitenberger izjavio je u srijedu 29. kolovoza kako ne postoji zabrinutost od ozbiljnih i dugoročnih posljedica po rast i razvoj gospodarstva u Europi. 


Početkom kolovoza svjetska financijska tržišta bila su uzdrmana zbog straha ulagača od mogućeg manjka likvidnosti zbog utjecaja krize na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova.


Vodeće središnje banke europskih zemalja, SAD-a i Japana nastojale su smiriti nervozu ubrizgavanjem milijardi eura, dolara i jena u bankovne sustave.  


Europska centralna banka odlučit će u četvrtak 6. rujna da li će povisiti kamate stope ili ih ostaviti na sadašnjoj razini kako bi pomogla smirivanju tržišta.


Predsjedatelj vijeća ministara financija članica euro zone, luksemburški premijer i ministar financija Jean-Claude Juncker izjavio je kako nedavna kriza nije imala značajniji učinak na gospodarski rast u euro zoni. 


Komisija će podrobnije izložiti utjecaj krize 11. rujna u sklopu revizije svojih procjena rasta najvećih europskih gospodarstava. 


 


Više o tome:

EUobserver: EU economy strong despite recent financial turmoil, says Brussels